Innowacja pedagogiczna "Europa na widelcu"

Opublikowano: 2021-10-25 12:04, Numer artykułu: 45212

Ruszyliśmy w kulinarną podróż. Tym razem po Europie, gdyż tak brzmi temat kolejnej innowacji pedagogicznej „Europa na widelcu” rozpoczętej w nowym roku szkolnym. W zajęciach biorą udział uczniowie klasy 1ap i 3cp Szkoły Przysposabiającej do Pracy nr 1. Pierwsze państwo, do którego udaliśmy się w czasie europejskiej podróży to Włochy, wszystkim doskonale kojarzące się z pizzą i spaghetti. Podczas zajęć teoretycznych, które poprzedziły część kulinarną, przypomnieliśmy sobie, w której części Europy leżą Włochy, poznaliśmy hymn państwa, najważniejsze zabytki. Zaglądaliśmy do Rzymu – wiecznego miasta, Werony – pod balkon Julii i Wenecji – na plac św. Marka. Również mieliśmy okazję przymierzyć wenecka maskę. Każdy z uczniów wykonał papierowy projekt pizzy ze swoimi ulubionymi dodatkami, a następnie plany przełożyliśmy na praktykę. Zwieńczeniem zajęć była najważniejsza część – degustacja pizzy. Ciao Italia!

 

Jo reggelt kivanok! To węgierskie Dzień dobry na powitanie o poranku. 

Węgry to kolejne miejsce naszej kulinarnej podróży na mapie Europy. Poznaliśmy tradycyjny taniec węgierski – czardasz, w stolicy państwa Budapeszcie zwiedziliśmy wirtualnie Budynek Parlamentu, Zamek Królewski, Kościół św. Macieja i Łaźnię Gellerta. 

Najsłynniejszym węgierskim przysmakiem są langosze, czyli placki na bazie mąki, drożdży, mleka i ziemniaków. Drugim bardzo popularnym daniem jest leczo, bogactwo warzyw i przypraw. Zmierzyliśmy się z przygotowaniem tej potrawy, pracy było co niemiara, ale zapach i smak były niezapomniane. W czasie degustacji poczuliśmy jak płyniemy po Dunaju!