Innowacja: Z wizytą na śniadaniu w różnych krajach Świata.
Innowacja: Z wizytą na śniadaniu w różnych krajach Świata.
Prowadzące: Patrycja Zastempowska, Anna Barsukiewicz, Małgorzata Bronka
W czasie prowadzonej innowacji uczniowie „przenoszą się” do różnych krajów. Przygotowujemy rozmaite potrawy oraz smakołyki. Poznajemy smaki charakterystyczne dla danych kultur. Utrwalamy zasady kulturalnego zachowania oraz posługiwania się sprzętami gospodarstwa domowego. Gościliśmy na śniadaniu w Polsce przygotowując pyszną jajecznicę, owsi...ankę czy płatki z mlekiem we Francji zajadaliśmy się Le Croissant z dodatkiem pokruszonych migdałów, masła, czekolady lub kremu i popijaliśmy sokiem z owoców. Na śniadaniu w Meksyku chrupaliśmy tosty z tuńczykiem, szynką i serem. Największy entuzjazm wzbudziły gofry z owocami i dżemem, które prawdopodobnie pochodzą z Belgii a dzieci za nimi po prostu przepadają. Kolejnym miłym i zarazem edukacyjnym akcentem prowadzonej innowacji była wizyta w pizzerii połączona z wybraniem pizzy z menu oraz dokonaniu zamówienia . Uczniowie zachowali się bardzo kulturalnie i podziękowali za kulinarną Włoską niespodziankę.